lauantai 26. joulukuuta 2015

Missäkö olemme töissä?

Muutimme siis Tsekkeihin, Hluboká nad Vltavou-nimiseen pikkukaupunkiin. Hluboká sijaitseen Valtava-joen varrella vehmaassa ja kumpuilevassa Etelä-Bohemiassa. Etkö ole kuullut Hlubokásta? No eihän se ole ihmekkään, sillä vaikka tämä onkin tsekkiläisittäin verrattain tunnettu pikkukaupunki, niin Euroopan-kartalla se ei juuri erotu. Lähin kiintopiste suomalaisittain taitaa olla České Budějovice, joka on viereinen 93000-asukkaan kaupunki.

Miten päädyimme juuri tänne? Töiden perässä. Hluboká on liikuntaan ja vapaa-ajan viettoon profiloitunut pikkukaupunki, josta löytyy yksi Tsekin tasavallan kolmesta kansainvälisestä koulusta, Townshend International School.



Townshend International School (TIS) on nimensä mukaisesti kansainvälinen koulu. TIS on yksityinen koulu, jonka opetussuunnitelman runkona käytetään Cambridgen hyväksymää opetussuunnitelmaa. Suomessa vastaavuutta löytyy lukiotasolta IB-linjoilta. Koulussa on primary school (meiän alakoulua ja päiväkotia vastaavat ikäluokat) sekä secundary school (joka sisältää yläkoulun ja lukion). Selkeimmät erot suomalaiseen koulujärjestelmään ovat, että nuorimmat koululaiset ovat 3-4-vuotiaita (prekindergarten) ja lukio on 4-vuotinen.

Alakoulu (Primary school)
Prekindergarten (3-4v)
Kindergarten (5-6v)
Lower primary (Luokat 1-2)
Middle primary (Luokat 3-4)
Upper primary (Luokat 5-6)

Secundary school jakautuu seuraavasti;
Yläkoulu/
Grade 7
Grade 8
Grade 9

Lukio/
Level I
Level II
Level III
Level IV

Townshend International Schoolin oppilaat tulevat ympäri maailmaa. Osa oppilaista saapuu Townshendiin yksin (asuntolaan), osa taas perheensä kanssa, esimerkiksi vanhempansa työn myötä. Alakouluikäiset oppilaat asuvat kotona, ja siinä ikäryhmässä on tasaisesti sekä tsekkiläisiä lapsia, joiden vanhemmat haluavat lapsilleen kansainvälistä koulutusta että expat-perheiden lapsia. 



Kuten äsken mainitsin, osa oppilaista asuu koulun asuntolassa. Meillä on koulukampuksella erilliset tyttöjen ja poikien asuntolat (dormitory), jotka sijaitsevat vierekkäin koulurakennusta vastapäätä.  

Oikealla koulurakennuksen pääty, vasemmalla poikien asuntola. Koulun takaa näkyy tyttöjen asuntolan päätyä.

Townshend International Schoolissa on arkipäivää oppilainen monikulttuurisuus, ja koulun henkilökunta on sitä myöskin.  Esimerkiksi tällä hetkellä tyttöjen asuntolavanhemmat ovat saksalais-australialainen pariskunta, heitä avustaa (dorm assistant) maorirouva Uudesta-Seelannista. Lisäksi heillä on palvelusvuodentekijänä nuori nainen Ecuadorista. Meillä täällä poikien puolella asuntolavanhemmat ovat siis Suomesta, meitä avustaa kaveri Egyptistä sekä palvelusvuotelaisemme on nuori kundi Gibraltarilta. Lisäksi asuntolahenkilökunnan vahvuuteen voidaan laskea Irlantilainen rouva, joka on apuna molemmissa talouksissa. 

Ketäs siellä asuntolassa sitten asuu? Asuntolaan asumaan voidaan periaatteessa hyväksyä 12-vuotiaana, sillä nuorimmat yläkoululaiset ovat sen ikäisiä, mutta siinä käytetään kyllä harkintaa. Tällä hetkellä ikähaitari on 13-20v. Osa meiän nuorista on elänyt vanhempiensa kanssa expat-elämää monessa maassa ja sitäkautta päätyneet TIS:iin, toiset taas ovat itse etsineet ja löytäneet mieleisensä lukion täältä Euroopan ytimestä. Toki on meillä niitäkin nuoria, joiden vanhemmat ovat syystä tai toisesta todenneet Townshendin olevan paras mahdollinen vaihtoehto heidän nuorelleen juuri nyt. 

Lisäksi yläkoulu- ja lukioikäisissäkin on Townshendissa tietenkin päiväoppilaita, eli heitä joiden vanhemmat asuvat lähistöllä, ja nuoret voivat näin ollen asua kotonaan. 

Millaista meillä on? No meiän logiikka on, että tämä on koti ja me ollaan tän kotitalouden vanhemmat. Toki eihän tämä ole ihan tyypillinen koti, sillä harvoilla vanhemmilla taitaa kuitenkaan olla 30 teinipoikaa kotona. Meilläpä on :D! Ja naapurin tyttölässä on reilu 20 neitoa. 


Meillä täällä asutaan 2-3 hengen huoneissa, joissa on oma kylpyhuone. Lisäksi meillä on yhteinen olohuone-keittiö (Family room / lounge), hiljentymis-/rukoushuone sekä tietenkin pesutupa. Löytyyhän meiltä yhteisiä tiloja vielä pieni punttisali, iso pyörävarasto, sekä reilusti aulatilaa, vaikka pyykkien kuivatukseen. 

Mitä se teiän työ oikein on? Koska olemme asuntolavanhempina eräänlaisia sijaisvanhempia teemme tietenkin oman arkipäivän kasvatustyömme ohella tiivistä yhteistyötä sekä koulun (akateeminen johtaja, opettajat, koulupsykologi, terveydenhoitaja, hallinto) että vanhempien kanssa. Työpäivämme alkaa aamulla ennen klo 7 poikien herättelyllä, ja luonnollisesti päättyy yötä myöten kun saamme isoimmat pojat sänkyyn klo 23.  Päivällä kun pojat ovat koulussa, tapaamme poikien asioissa asuntolajohtajaa tai akateemisen puolen immeisiä. Iltapäivällä -poikien palattua koulusta- vaihdamme kuulumisia, osallistumme aktiviteetteihin ja autamme arkipäivän askareissa (kuten läksyjen teko). Työmme on paljon nuorten rinnallakulkua, heidän voimautumisen ja yksilön aloitteellisuuden tukemista sekä ihan käytännön systemaattista kasvatustyötä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti