maanantai 28. joulukuuta 2015

Muutama sana sijainnistamme

Koulun sijainti on loistava, meiltä Prahaan ajaa pari tuntia, Wieniin alle kolme. Välimerelle menee noin 6,5h. 


Valitettavasti Tsekeissä palkkataso on huomattavasti ympäröiviä (Euromaita) alhaisempi, ja vaikka palkkamme riittää kivasti elämiseen Tsekeissä, ei sillä ole samaa ostovoimaa ulkomailla. Onneksemme palvelut täällä ovat edullisia, ja 200 Kč (korunaa) riittää mainiosti yhden hengen ravintolaillalliseen, sillä onhan se huimat 7,4 €. 


Tsekeissä, tai ainakin täällä meillä päin, syödään paljon pehmiksiä. Isot miehetkin jonottavat kesäisin zmrzlina-kioskien edessä -hyvästä syystä! Suomalaisen pehmiksen kokoinen tötterö on noin 15 Kč (56 senttiä) ja sellainen valtava möhköfantti 25Kč (93 senttiä).


Hlubokásta löytyy paitsi erinomaiset urheiluharrastusmahdollisuudet, niin myös oikea linna! Tuossa linnassa kuvattiin juuri joitakin viikkoja sitten Hollywoodilaisittain Underworld 4-vampyyri-&ihmissusileffaa. Oli kuulkaa tekokuut ja kaikki tykötarpeet! 

Hlubokássa on kaksi kukkulaa, joiden välistä virtaa Vltava; joen tällä puolen tämä meiän ja tuolla toisella puolen jokea tuo linnan kukkula. Tuon linnakukkulan juurella sijaitsee Hlubokán keskusta. 



Meiltä tunteroisen päässä on Itävallan raja. Koska se on EU:n sisäraja ei siellä ole moneen vuoteen ollut rajamuodollisuuksia. Ja näin ollen rajavartioiden asuintalo on tyhjentynyt. Viime kesänä, kun Eurooppaan asti selvisi yhä enemmän turvaahakevia ihmisiä, ja mm. Itävalta sai vastaanottaa heitä enemmän päivässä kuin heidän vastaanottokeskuskapasiteettinsä oli, alettiin etsiä luovia ratkaisuja pulmaan. Mies joka omistaa nuo tyhjillään seisovat asunnot, Tsekin ja Itävallan välisellä raja-alueella, tarjosi niitä turvapaikahakijoiden majoitukseen. Ja niinpä koulumme viikottainen palveluprojekti on ollut ajaa tuonne tapaamaan siellä asuvia perheitä. Arabian ja persian kielen taitoiset ovat voineet käydä merkityksellisiä keskusteluja. Ja monet meidän saksaa osaavista nuoristamme ovat viikoittain opettaneet näille tapaamilleen turvapaikanhakijoille saksaa. Ja ne mukana olleet townshendiläiset, joiden kielitaito on jotakin muuta, ovat esimerkiksi osallistuneet lasten kanssa jaliksen peluuseen ja pitäneet huolta pienemmistä lapsista heidän vanhempiensa saksantuntien aikana.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti