tiistai 18. lokakuuta 2016

Uuden oppimista

On tää ulkomailla asuminen sitten vaan oikeesti niin mielenkiintoista! Mie nautin ihan valtavasti saadessani oppia uutta, ja täytyy sanoa, että nyt sitä kyllä tarjoillaan: uutta ja hämmentävällä logiikalla varustettua.

EU:n sisällähän on vapaa liikkuvuus, ja muuttaessamme viime vuonna tänne Tsekkeihin työn vuoksi kaikki toimi mallikkaasti. Toki meillä oli työnantajan puolelta apuakin, mutta koska työskentelemme toisessa EU-maassa oli byrokraattisia kommervenkkejä vähänlaisesti. Tosin omien lastemme sairasvakuutuksen piiriin saaminen oli yllättävän vaikeaa. Jotta lapset voitiin liittää sairasvakuutuksen piiriin piti meidän toimittaa heille lasten syntymätodistukset ja meidän avioliittotodistus. No, muuten hyvä, mutta eihän meillä ole sellaisia! Onneksi meillä oli käyntiä entisessä kotikaupungissamme Suomessa, ja maistraatin avulias henkilökunta autorisoi (laittoi notaarin laiman, allekirjoituksen ja sinetin) väistörekisterijärjestelmän printin, jossa luki meiän olevan naimisissa ja että lapset ovat meidän. Ja Luojan kiitos se paperi (autorisoidun kääntäjän tsekiksi kääntämämä ja leimoilla koristeltuna) kelpasi paikalliselle sairasvakuutuksen tarjoaja taholle.

Uusin mielenkiintoinen tapahtumasarja alkoi, kun muutimme tänä vuonna tänne "pysyvästi" ja päätimme rekisteröityä Tsekissä asujiksi. Hakemuskaavakkeiden täyttäminen meni ihan sujuvasti, ja ulkomaalaistoimistovierailukin oli yllätyksetön, sillä saimme jälleen apua englannin ja tsekin taitoiselta kollegalta. Mutta voi hyvänen aika miten monta allekirjoitusta saimmekaan kirjoittaa! Tänä aamuna sitten kävimme hakemassa lippulappusemme; toisen joka todistaa, että olemme laillisesti maassa ja toinen jossa on "syntymänumerosarja". Tuon jälemmän paperin tarkoitus on vielä epäselvä, mutta ehkäpä sekin aikanaan selviää? Molemmat lippuset ovat paperisia noin A6-kokoisia todistuksia, joita pitäisi ilmeisesti kuljettaa mukana passin kanssa. Ai Passin? No juu, Tsekki-lain mukaan kaikilla pitäisi olla koko ajan passi mukana. Eikä tuo laki koske vain ulkomaalaisia, vaan myös tsekkeijä!

Syksy on saapunut eteläiseen Bohemiaan, koleaa ja hiukan sateista keliä luvassa. Ja syyslomaan on aikaa 1,5 viikkoja -myönnän että juuri nyt väsymystaso on niin korkealla, että loma tulee tarpeeseen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti